26, 27, 28 januari 2018: heel Nederland ademt theater

Doet uw theater al mee aan het BankGiro Loterij Theaterweekend?

Meld je theater aan

Algemene informatie:


Achtergrond: Heel Nederland laten zien hoe mooi theater is!

Bezuinigingen vanuit de overheid hebben ertoe geleid dat de theaters creatief werken aan het vergroten van de eigen inkomsten. Podia zoeken naarstig naar manieren om publiek te binden en fondsen te werven: randprogrammering, theaterdiners en backstage-happenings. Om de sector nog een extra impuls te geven willen het Nationaal Theater Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds het Nationaal Theaterweekend organiseren. Dit evenement verleidt nieuw publiek om naar een voorstelling te gaan en moedigt voormalige bezoekers aan om zich opnieuw te verbinden met de lokale schouwburg of concertzaal. Theaters in Nederland gooien hun deuren wijd open. De vaste prijs voor een voorstelling in dit weekend is € 10,- en daarvoor krijgt de bezoeker veel extra’s: een kijkje achter de schermen, ontmoetingen met de sterren van het theater of een ontbijt tijdens een kindervoorstelling. Het evenement wordt een jaarlijks feest van (her)ontdekking van de podiumkunsten.

Dit nieuwe podium voor de Nederlandse theaters creëert een impuls voor deze sector op een belangrijk moment. De BankGiro Loterij onderkent de belangrijke rol van theaters in het cultuurlandschap van Nederland en stelt de organisatoren graag in staat om het weekend een vliegende start te geven.

Naamgeving Nationaal Theaterweekend

De eerste twee edities kende het weekend de naam van BankGiro Loterij Theaterweekend. Vanaf het huidige jaar zal dit worden het Nationaal Theaterweekend. Steeds meer theaters werken mee aan het Theaterweekend, dit jaar ruim 70 theaters.

Het Nationaal Theaterweekend is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Theater Fonds, en wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. Waar het de loterij om gaat is dat zij zowel in de campagne als in de theaters zichtbaar zijn en extra loten verkopen. Er zullen dan ook acties georganiseerd worden om deelnemers voor de loterij te werven, net zoals bij andere projecten die uit de extra trekkingen worden gefinancierd, Tenslotte hangt (toekomstige) ondersteuning van theater af van de opbrengsten van de loterij.

Projectleiding en werkgroep

Myra Groenink is contactpersoon voor alle zaken rondom de programmering en de eventuele bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Jort Vlam is namens het Nationaal Theater Fonds contactpersoon voor de promotiecampagne.
Daarnaast is er regelmatig overleg met de werkgroep, waarin de plannen worden getoetst aan de branche. In de werkgroep zijn de brancheverenigingen VSCD, NAPK en VVTP vertegenwoordigd, en namens de deelnemende theaters nog Roel Vente (Schouwburg het Park) en Sander Knopper (Theater de Leest).