Privacy Statement

Nationaal Theater Fonds, gevestigd aan Loverensestraat 35, 5266 AN Cromvoirt, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

Contactgegevens:
https://www.nationaaltheaterfonds.nl
Loverensestraat 35
5266 AN
Cromvoirt

Jort Vlam is de Functionaris Gegevensbescherming van Nationaal Theater Fonds Hij/zij is te bereiken via vragen@nationaaltheaterweekend.nl

Persoonsgegevens die wij verwerken
Nationaal Theater Fonds verwerkt je persoonsgegevens doordat je gebruik maakt van onze diensten en/of omdat je deze gegevens zelf aan ons verstrekt.
Hieronder vind je een overzicht van de persoonsgegevens die wij verwerken:
- Voor- en achternaam
- E-mailadres
- IP-adres
- Locatiegegevens

Bijzondere en/of gevoelige persoonsgegevens die wij verwerken

Onze website en/of dienst heeft niet de intentie gegevens te verzamelen over websitebezoekers die jonger zijn dan 16 jaar. Tenzij ze toestemming hebben van ouders of voogd. We kunnen echter niet controleren of een bezoeker ouder dan 16 is. Wij raden ouders dan ook aan betrokken te zijn bij de online activiteiten van hun kinderen, om zo te voorkomen dat er gegevens over kinderen verzameld worden zonder ouderlijke toestemming. Als je er van overtuigd bent dat wij zonder die toestemming persoonlijke gegevens hebben verzameld over een minderjarige, neem dan contact met ons op via vragen@nationaaltheaterweekend.nl, dan verwijderen wij deze informatie.

Met welk doel en op basis van welke grondslag wij persoonsgegevens verwerken

Nationaal Theater Fonds verwerkt jouw persoonsgegevens voor de volgende doelen:
- Verzenden van onze nieuwsbrief en/of reclamefolder

Delen van persoonsgegevens met derden
Nationaal Theater Fonds verstrekt uitsluitend aan derden en alleen als dit nodig is voor de uitvoering van onze overeenkomst met jou of om te voldoen aan een wettelijke verplichting.

Cookies, of vergelijkbare technieken, die wij gebruiken
Nationaal Theater Fonds gebruikt functionele, analytische en tracking cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen in de browser van je computer, tablet of smartphone. Nationaal Theater Fonds gebruikt cookies met een puur technische functionaliteit. Deze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en dat bijvoorbeeld jouw voorkeursinstellingen onthouden worden. Deze cookies worden ook gebruikt om de website goed te laten werken en deze te kunnen optimaliseren. Daarnaast plaatsen we cookies die jouw surfgedrag bijhouden zodat we op maat gemaakte content en advertenties kunnen aanbieden.

Bij jouw eerste bezoek aan onze website hebben wij je al geïnformeerd over deze cookies en hebben we je toestemming gevraagd voor het plaatsen ervan.

Je kunt je afmelden voor cookies door je internetbrowser zo in te stellen dat deze geen cookies meer opslaat. Daarnaast kun je ook alle informatie die eerder is opgeslagen via de instellingen van je browser verwijderen.

Zie voor een toelichting: https://veiliginternetten.nl/themes/situatie/cookies-wat-zijn-het-en-wat-doe-ik-ermee/


Gegevens inzien, aanpassen of verwijderen
Je hebt het recht om je persoonsgegevens in te zien, te corrigeren of te verwijderen. Daarnaast heb je het recht om je eventuele toestemming voor de gegevensverwerking in te trekken of bezwaar te maken tegen de verwerking van jouw persoonsgegevens door Nationaal Theater Fonds en heb je het recht op gegevensoverdraagbaarheid. Dat betekent dat je bij ons een verzoek kan indienen om de persoonsgegevens die wij van jou beschikken in een computerbestand naar jou of een ander, door jou genoemde organisatie, te sturen.

Je kunt een verzoek tot inzage, correctie, verwijdering, gegevensoverdraging van je persoonsgegevens of verzoek tot intrekking van je toestemming of bezwaar op de verwerking van jouw persoonsgegevens sturen naar vragen@nationaaltheaterweekend.nl.

Om er zeker van te zijn dat het verzoek tot inzage door jou is gedaan, vragen wij jou een kopie van je identiteitsbewijs met het verzoek mee te sturen. Maak in deze kopie je pasfoto, MRZ (machine readable zone, de strook met nummers onderaan het paspoort), paspoortnummer en Burgerservicenummer (BSN) zwart. Dit ter bescherming van je privacy. We reageren zo snel mogelijk, maar binnen vier weken, op jouw verzoek .

Nationaal Theater Fonds wil je er tevens op wijzen dat je de mogelijkheid hebt om een klacht in te dienen bij de nationale toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat kan via de volgende link: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/contact-met-de-autoriteit-persoonsgegevens/tip-ons

Hoe wij persoonsgegevens beveiligen Nationaal Theater Fonds neemt de bescherming van jouw gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Als jij het idee hebt dat jouw gegevens toch niet goed beveiligd zijn of er aanwijzingen zijn van misbruik, neem dan contact op met onze klantenservice of via vragen@nationaaltheaterweekend.nl

Nationaal Theaterweekend

Contact

Meer weten over de voorstellingen, het programma en het bestellen van kaarten? Neem contact op met één van de deelnemende theaters.

Algemene vragen rondom het Nationaal Theaterweekend kun je sturen naar vragen@nationaaltheaterweekend.nl

Nationaal Theaterweekend

BankGiro Loterij VIP-KAART

De BankGiro Loterij is hoofdpartner van het Nationaal Theaterweekend. Door mee te spelen met de BankGiro Loterij kunt u het Nationaal Theaterweekend steunen.

  • Speelt u nog niet mee met de BankGiro Loterij? Klik hier en ga nu meespelen en maak kans op leuke kortingen en acties.
  • Heeft u nog geen BankGiro Loterij VIP-KAART en wilt u die aanvragen? Neem dan contact op met de BankGiro Loterij Ledenservice via telefoonnummer 088 - 020 1030 (normaal tarief). Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. De kaart wordt binnen twee weken thuisbezorgd.
Nationaal Theaterweekend

Extra activiteiten

Altijd al eens willen slapen in het theater? Ontbijten in de artiestenfoyer? Een workshop achter de schermen? Tijdens het Nationaal Theaterweekend kan het. Van masterclass tot meet & greet, van rondleiding tot afterparty! De deelnemende theaters bieden elk hun eigen extra activiteiten, die gratis te bezoeken zijn. Zo is het Theaterweekend niet alleen een mooie gelegenheid om voordelig het theater te bezoeken, maar ook een bijzondere ervaring die je niet snel zult vergeten.

Wil je weten welke gratis activiteiten jouw theater biedt tijdens het Nationaal Theaterweekend? Kijk op de website van het theater. Je vindt daar alle informatie, met (als dat nodig is) de mogelijkheid de extra activiteiten vooraf te boeken.

Nationaal Theaterweekend

Over het nationaal theaterweekend

Theater is dichterbij dan je denkt!

Het Nationaal Theaterweekend is er voor iedereen. Jong, oud, vaste of nieuwe bezoeker! Iedereen is tijdens het Theaterweekend welkom om tegen een mooie prijs te komen genieten van alles wat het theater te bieden heeft. De ingrediënten van het weekend zijn eenvoudig: iedere voorstelling kost €10,-* en daarnaast zijn er vele extra activiteiten gratis te bezoeken in het theater. Daarmee is het Theaterweekend een unieke belevenis voor iedereen.

Het Theaterweekend vond voor het eerst plaats in 2016, en was direct vanaf deze eerste editie een groot succes. Het doel van het weekend is om heel Nederland kennis te laten maken met het theater en hen te laten zien hoe leuk, mooi, waardevol, ontroerend, grappig of fijn theater kan zijn.Sinds de start van het weekend groeit niet alleen het aantal bezoekers (afgelopen editie trok 135.000 bezoekers), ook het aantal deelnemende theaters blijft groeien.

Over de initiatiefnemers

Het Nationaal Theaterweekend is een initiatief van het Nationaal Theater Fonds en het Prins Bernard Cultuurfonds. Albert Verlinde van het Nationaal Theater Fonds: “Het is bijzonder om te zien dat niet alleen de reguliere theaterbezoekers dit weekend naar hun theater komen, maar zeker ook mensen die bijna nooit in het theater komen nu toch een kijkje komen nemen bij een voorstelling, een workshop of een andere activiteit. Dit is precies wat we wilden bereiken met het theaterweekend.” Myra Groenink van het Prins Bernard Cultuurfonds: “De groei toont aan dat het initiatief door het publiek wordt toegejuicht. Het is een prachtig moment om de podiumkunsten in de schijnwerpers te zetten.”

Nationaal Theaterweekend

Rietveld Theater

Nationaal Theaterweekend

The Lux

Nationaal Theaterweekend

Theater het Trefpunt

Nationaal Theaterweekend

Fulcotheater

Nationaal Theaterweekend

Cultuurkoepel Heiloo

Nationaal Theaterweekend

Cultureel Centrum de Pas

Nationaal Theaterweekend

De Goudse Schouwburg

Nationaal Theaterweekend

Theater Het Heerenlogement

Nationaal Theaterweekend

De Domijnen

Nationaal Theaterweekend

Stadsgehoorzaal Vlaardingen

Nationaal Theaterweekend

Theater Junushoff

Nationaal Theaterweekend

Theaterkerk Wadway

Nationaal Theaterweekend

Theater de Lampegiet

Nationaal Theaterweekend

Markant Uden

Nationaal Theaterweekend

Veluvine

Nationaal Theaterweekend

Theater de Wegwijzer

Nationaal Theaterweekend

Theater aan het Vrijthof

Nationaal Theaterweekend

Theater aan de Slinger

Nationaal Theaterweekend

Cultureel Centrum Cascade

Nationaal Theaterweekend

Parkstad Limburg Theaters

Nationaal Theaterweekend

Podium de Hoge Woerd

Nationaal Theaterweekend

Nieuwsbrieven en downloads

Theaterweekend update en downloads


Updates

Nationaal Theaterweekend 2020 Update #4 Beeldmateriaal

Nationaal Theaterweekend 2020 Update #3

Nationaal Theaterweekend 2020 Update #2

We gaan van start! Informatie en Campagneplan Nationaal Theaterweekend 2020


Downloads

Algemeen pakket

Blind-date pakket

Narrowcasting pakket


Opvragen poster en flyer materiaal

Het opvragen van poster en flyer materiaal kan via dit formulier.

Verkoopstanden

Het doorgeven van verkoopstanden kan via dit formulier.


Voor vragen of meer informatie:

Voor vragen kunt u contact opnemen met ilona@nationaaltheaterweekend.nl.

Nationaal Theaterweekend

Cultura Ede

Nationaal Theaterweekend

De Krakeling

Nationaal Theaterweekend

Theater de Fransche School

Nationaal Theaterweekend

Theater ‘t Mozaiek

Nationaal Theaterweekend

Theater de Speeldoos

Nationaal Theaterweekend

Atlas Theater

Nationaal Theaterweekend

Theater ‘t Voorhuys

Nationaal Theaterweekend

Spant!

Nationaal Theaterweekend

Kennemer Theater

Nationaal Theaterweekend

Musis & Stadstheater Arnhem

Nationaal Theaterweekend

KAF

Nationaal Theaterweekend

Schouwburg Lochem

Nationaal Theaterweekend

Theater De Hofnar

Nationaal Theaterweekend

Theater De Speeldoos Baarn

Nationaal Theaterweekend

Stadstheater Zoetermeer

Nationaal Theaterweekend

Theater De Storm

Nationaal Theaterweekend

Cultuurhuis De Klinker

Nationaal Theaterweekend

Theater De Leest

Nationaal Theaterweekend

Theater De Schalm

Nationaal Theaterweekend

Rabo Theater De Meenthe

Nationaal Theaterweekend

ZINiN Theater

Nationaal Theaterweekend

Stadsgehoorzaal Kampen

Nationaal Theaterweekend

Kunstmin

Nationaal Theaterweekend

De Kampanje

Nationaal Theaterweekend

Schaffelaartheater

Nationaal Theaterweekend

Hof 88

Nationaal Theaterweekend

Hanzehof Theater

Nationaal Theaterweekend

Theater De Lievekamp

Nationaal Theaterweekend

Theater De Voorveghter

Nationaal Theaterweekend

Theater De Kappen

Nationaal Theaterweekend

Theater De Bussel

Nationaal Theaterweekend

Deventer Schouwburg

Nationaal Theaterweekend

FAQ

Veel gestelde vragen


Toegangsprijzen?

  • Voorstellingen kosten tijdens het weekend in principe €10.
  • Wij willen u daarnaast graag informeren dat we in verband met de nieuwe regelgeving van de Autoriteit Consument en Markt ten allen tijde verplicht zijn om een * achter de ticketprijs te vermelden. Alle voorstellingen €10,-*
  • * Exclusief max. €4,- transactiekosten per boeking (redactie: dus niet per kaart). We hebben het bedrag van maximaal €4,- in onze landelijke communicatie aangehouden, omdat dit bedrag per theater verschilt. Wij adviseren echter wel om die bijkomende kosten zo laag mogelijk te houden.
  • Indien er voor een pauzedrankje of garderobe betaald dient te worden, dan dient dit door middel van het * kenbaar te worden gemaakt.
  • Wil je een voorstelling dit weekend voor minder dan €10 aanbieden, dan kan dit natuurlijk ook. En gratis mag ook. Dit mag je allemaal zelf bepalen.

Welke voorstellingen?

  • Het theater bepaalt zelf welke voorstellingen meedoen in het Nationaal Theaterweekend. Je kunt specifieke voorstellingen (bijvoorbeeld verhuringen van amateurs) eruit laten, maar probeer het zo helder mogelijk te laten zijn: het is fijn wanneer alle voorstellingen in je theater meedoen dat weekend. Bij twijfel overleg met Myra!

Blind-Dates

  • Voorgaande jaren startte de campagne van het Nationaal Theaterweekend met een blind-date verkoop van kaarten. De kaartverkoop ging van start en enkel het genre van de voorstelling werd vermeld. We merken dat dit niet bij alle theaters goed werkt. Daarom geven we de theaters dit jaar de keuze om direct bij het uitsturen van de brochure te starten met blind-date verkoop. Enkel het genre wordt dan bekend gemaakt, geen hints of specifieke aanwijzingen die kunnen duiden op titel of artiest. Dit is geen verplichting, wil je geen blind-date kaarten verkopen dan start de verkoop bij de bekendmaking van de programmering.

Campagne

  • Let op: het programma dient nog geheim te blijven! Vermelden in de brochure of website alleen onder naam Nationaal Theaterweekend, geen titels benoemen. Vraag ook na of de gezelschappen/producenten die in het weekend bij jou geboekt zijn, de datum niet op hun speellijst in website of flyer zetten. Of dan zonder locatie maar met de vermelding “Nationaal Theaterweekend”.
  • Vanaf de Uitmarkt landelijke campagne: het Nationaal Theaterweekend als begrip laden (naast het Museumweekend en het Monumentenweekend nu ook een Nationaal Theaterweekend! Theaters door het hele land openen hun deuren etc).
  • Vanaf 19 november: BN-ers als ambassadeurs van het Theaterweekend (“Ik hou van theater, u toch ook?”. Als theater ook al laten weten dat iedereen dit weekend in z’n agenda moet zetten, want ‘uw eigen theater doet natuurlijk ook mee’.

Bekendmaking programmering

  • De voorstellingen worden dit jaar bekendgemaakt op 19 november. Op dit moment maken alle deelnemende theaters tegelijk het programma bekend en start ook de landelijke campagne. Tot deze bekendmaking vragen we de voorstellingen niet bij ‘naam’ op de website en/of flyer te plaatsen, maar hier enkel Nationaal Theaterweekend te plaatsen. Zo is het voor publiek wel duidelijk dat het Nationaal Theaterweekend in het theater plaatsvindt.

Open dag

  • De open dag is een vast onderdeel van het Nationaal Theaterweekend. De invulling van de open dag ligt geheel in handen van het theater. Er is voor 2019 geen vaste dag of tijd verbonden aan deze open dag, graag vernemen we wel wanneer deze plaatsvindt dan kunnen we dit communiceren op de website van het Nationaal Theaterweekend. Veel theaters geven (backstage) rondleidingen tijdens de open dag, deze rondleidingen zijn al jaren een groot succes.

Maken gezelschappen en artiesten niet al bekend wanneer ze waar staan?

  • VVTP en NAPK heeft hun achterban laten weten dat de theaters voor dat weekend niet op de flyers en speellijsten op hun sites moeten komen. Ze vermelden bij de data van dat weekend ‘Nationaal Theaterweekend – locatie volgt nog/ locatie nog geheim’. Het kan geen kwaad als theater om alle dat weekend door jou geboekte voorstellingen nog even te checken. Vraag of men de datum niet op zijn/haar speellijst in website of flyer zetten. Of dan zonder locatie maar met de vermelding “Nationaal Theaterweekend”.

Wat is de rol van de BankGiro Loterij?

  • De BankGiro Loterij stelt veel geld beschikbaar uit de opbrengsten van de geoormerkte verkochte loten. Als tegenprestatie worden naam en logo genoemd in de campagne en ontvangen ze een aantal vrijkaarten voor VIPkaart leden.
  • Natuurlijk wil de BGL loten verkopen, en daar zullen wij bij helpen, want zonder verkoop van loten is er geen geld om het Theaterweekend te sponsoren. Het geld van alle loten die dit weekend worden verkocht komt weer ten goede aan de theater. ‘Steun het theater en maak kans op mooie prijzen!’ ‘Steun het theater en win!’

Tegemoetkoming en follow-up acties

De tegemoetkoming bij de tweede en derde editie kan niet het verschil goedmaken tussen een ticketprijs van €10 en de reguliere ticketprijs. Daar komt het randprogramma nog bij, de aankleding, de regionale marketing. Elk deelnemend theater investeert zelf in het Theaterweekend. Die investering wordt naarmate de bijdrage van de loterij daalt, steeds forser. Echter heeft onderzoek uitgewezen dat publiek wat tijdens
het Theaterweekend voor het eerst kennis maakt met het theater, een grote bereidheid toont om vaker het theater te bezoeken! Dit betekent een investering voor de toekomst. Op welke manier ga je het publiek opnieuw bereiken? Een flyer, een persoonlijke uitnodiging, een goodybag, een nieuwsbrief, een kortingsactie, een bijzonder programma of festival…wees creatief en investeer in de toekomst.

Tips:

  • Maak er een festivalweekend van
  • Nodig je lokale/regionale theaterhelden uit, wissel deze als het even kan uit met theaters uit de omgeving
  • Verstop prijzen in je theater, verzin leuke acties
  • Rondleidingen, eten in het theater
  • Gebruik het als een uitmarkt halverwege het jaar: je kunt ook voorstellingen promoten die na het weekend zullen komen.
  • Zie voor meer tips de handleiding

Toekomst

  • Het Nationaal Theaterweekend organiseren we me de gehele theatersector. Het is een uitgelezen kans om eens een verrassende nieuwe voorstelling te vertonen of om samenwerkingen aan te gaan met nieuwe gezelschappen en producenten. Denk nu alvast na over de programmering voor het Theaterweekend in 2020, durf samen met een gezelschap of producent iets verrassend op de planken te zetten! Heb je vragen, wil je meedoen, heb je ideeën, een leuke voorstelling, etc. geef dit door! Samen maken we er een nog groter succes van.
  • Het theaterweekend in 2020 zal plaatsvinden op 24, 25 en 26 januari.
Nationaal Theaterweekend

Theater De Blauwe Kei

Nationaal Theaterweekend

Zaantheater

Nationaal Theaterweekend

De Maaspoort Theater & Events

Nationaal Theaterweekend

Stadsschouwburg Utrecht

Nationaal Theaterweekend

Theaters Tilburg

Nationaal Theaterweekend

Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging

Nationaal Theaterweekend

DE KOM, Stadstheater en Kunstencentrum

Nationaal Theaterweekend

Agora Lelystad

Nationaal Theaterweekend

Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal

Nationaal Theaterweekend

Schouwburg Het Park

Nationaal Theaterweekend

De Tamboer

Nationaal Theaterweekend

Schouwburg Hengelo

Nationaal Theaterweekend

Parkstad Limburg Theaters

Nationaal Theaterweekend

Wilminktheater en Muziekcentrum

Nationaal Theaterweekend

Parktheater

Nationaal Theaterweekend

De Meerpaal

Nationaal Theaterweekend

Schouwburg De Lawei

Nationaal Theaterweekend

Schouwburg Amphion

Nationaal Theaterweekend

Schouwburg Orpheus

Nationaal Theaterweekend

Theater De Meervaart

Nationaal Theaterweekend

Flint

Nationaal Theaterweekend

TAQA Theater De Vest

Nationaal Theaterweekend

Aanmelden voor een theaterlogin

Nationaal Theaterweekend

Contact

Het Nationaal Theaterweekend is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Theater Fonds.

Prins Bernhard Cultuurfonds

Myra Groenink (Adviseur bestedingen theater en film)

Herengracht 476
Postbus 19750
1000 GT Amsterdam
T (020) 520 6144

M.Groenink@cultuurfonds.nl

Nationaal Theater Fonds

Jort Vlam (directeur)

Loverensestraat 35
5266 AN Cromvoirt
T (073) 369 05 29

jort.vlam@nationaaltheaterfonds.nl

Nationaal Theaterweekend

Download beeldmateriaal

Een pakket met verschillend beeldmateriaal ter promotie van het theaterweekend op uw theaterwebsite en social media

<<Download>>


Voor vragen rondom persberichten en PR kunt u contact opnemen met roos@nationaaltheaterweekend.nl.

Voor vragen rondom het artwork, social media afbeeldingen en drukwerk kunt u contact opnemen met irene@nationaaltheaterweekend.nl.

Voor overige vragen kunt u contact opnemen met ilona@nationaaltheaterweekend.nl.

Nationaal Theaterweekend

Voorwaarden

Voorwaarden

De bedoeling van het Nationaal Theaterweekend is het verleiden van zoveel mogelijk mensen tot een bezoek aan het theater. Hoe meer theaters er meedoen, hoe groter de impact van deze actie. Uiteraard kunt u ook meedoen! U bent vrij om een eigen invulling te geven aan een succesvol theaterweekend in uw theater.

Wel zijn er enkele spelregels:

  • Alle podia kunnen deelnemen. Zonder bijdrage moet men tenminste één productie aanbieden voor € 10,- en randactiviteiten organiseren. De hoogte van een bijdrage in de programmakosten en de criteria om hiervoor in aanmerking te komen, worden later bekend gemaakt.
  • Van vrijdagavond t/m zondagmiddag is het Theaterweekend goed zichtbaar in het theater
  • Het theater biedt extra activiteiten aan die aantrekkelijk zijn voor nieuw publiek dus publiek dat niet tot de reguliere bezoekers van het theater behoort
  • Voorstellingen worden pas later in het seizoen bekend gemaakt, nog niet in de seizoensbrochure! Het randprogramma kan uiteraard wel worden vermeld.
  • Deelname aan (win)acties van de BankGiro Loterij en de Cultuur Jongeren Pas
Nationaal Theaterweekend

Algemene informatie

Algemene informatie

Het Nationaal Theaterweekend is er voor iedereen. Jong, oud, vaste of nieuwe bezoeker! Iedereen is tijdens het Theaterweekend welkom om tegen een mooie prijs te komen genieten van alles wat het theater te bieden heeft. De ingrediënten van het weekend zijn eenvoudig: iedere voorstelling kost €10,- en daarnaast zijn er vele extra activiteiten gratis te bezoeken in het theater. Daarmee is het Theaterweekend een unieke belevenis voor iedereen.

Achtergrond: Heel Nederland laten zien hoe mooi theater is!

Bezuinigingen vanuit de overheid hebben ertoe geleid dat de theaters creatief werken aan het vergroten van de eigen inkomsten. Podia zoeken naarstig naar manieren om publiek te binden en fondsen te werven:
randprogrammering, theaterdiners en backstage-happenings. Om de sector nog een extra impuls te geven willen het Nationaal Theater Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds het Nationaal Theaterweekend organiseren. Dit evenement verleidt nieuw publiek om naar een voorstelling te gaan en moedigt voormalige bezoekers aan om zich opnieuw te verbinden met de lokale schouwburg of concertzaal.
Theaters in Nederland gooien hun deuren wijd open. De vaste prijs voor een voorstelling in dit weekend is € 10,- en daarvoor krijgt de bezoeker veel extra’s: een kijkje achter de schermen, ontmoetingen met de sterren van het theater of een ontbijt tijdens een kindervoorstelling. Het evenement wordt een jaarlijks feest van (her)ontdekking van de podiumkunsten.

Dit nieuwe podium voor de Nederlandse theaters creëert een impuls voor deze sector op een belangrijk moment. De BankGiro Loterij onderkent de belangrijke rol van theaters in het cultuurlandschap van Nederland en stelt de organisatoren graag in staat om het weekend een vliegende start te geven.

Doel

Het Theaterweekend vond voor het eerst plaats in 2016, en was direct vanaf deze eerste editie een groot succes. Het doel van het weekend is om heel Nederland kennis te laten maken met het theater en hen te laten zien hoe leuk, mooi, waardevol, ontroerend, grappig of fijn theater kan zijn. Sinds de start van het weekend groeit niet alleen het aantal bezoekers (afgelopen editie trok 135.000 bezoekers), ook het aantal deelnemende theaters blijft groeien.

Campagne

Het Nationaal Theaterweekend is meer dan alleen een theaterweekend. Het is een langdurige campagne om nieuw publiek het theater te laten beleven en als vaste bezoeker te behouden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de intentie op herhaalbezoek onder het nieuwe publiek zeer hoog is. Daarnaast heeft ditzelfde onderzoek uitgewezen dat wanneer nieuwe gasten binnen een jaar minstens drie keer een (herhaal)bezoek afleggen, er een grote kans bestaat dat ze vaste bezoeker worden. Speciale aanbiedingen kunnen drempels voor herhaalbezoek verlagen. Dit kan in de vorm van korting, maar ook in de vorm van
extraatjes en activiteiten.

Randprogramma’s dragen sterk bij aan de totaalbeleving én waardering van gasten. De winst zit hem niet op de korte termijn, maar investeren in een nieuwe klant betaalt zich in de toekomst meer dan terug.

Naamgeving Nationaal Theaterweekend

De eerste twee edities kende het weekend de naam van BankGiro Loterij Theaterweekend. In 2018 is de naam veranderd naar: ‘het Nationaal Theaterweekend’. Steeds meer theaters werken mee aan het Theaterweekend, in 2018 waren dit ruim 70 theaters.

Het Nationaal Theaterweekend is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Theater Fonds, en wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. Waar het de loterij om gaat is dat zij zowel in de campagne als in de theaters zichtbaar zijn en extra loten verkopen. Er zullen dan ook acties georganiseerd worden om deelnemers voor de loterij te werven, net zoals bij andere projecten die uit de extra trekkingen worden gefinancierd, Tenslotte hangt (toekomstige) ondersteuning van het Theaterweekend af van de opbrengsten van de loterij.

Projectleiding en werkgroep

Myra Groenink is contactpersoon voor alle zaken rondom de programmering en de eventuele bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Jort Vlam is namens het Nationaal Theater Fonds contactpersoon voor de promotiecampagne. Daarnaast is er regelmatig een overleg met de werkgroep, waarin de plannen worden getoetst aan de branche. In de werkgroep zitten namens
de brancheverenigingen Sonje Rinkel (VSCD), Marlies Oele (NAPK) en Henriëtte van Eckeveld (VVTP), namens de gezelschappen Roeland Dekkers (BonteHond), namens de deelnemende theaters Roel Vente (Schouwburg het Park) en Sander Knopper (Theater de Leest) en namens het NTF Bram Verhaak en Ilona Jonkman.

Het Nationaal Theaterweekend is van en voor de gehele theatersector. Theaters, podia, gezelschappen, producenten, impresariaten, vrij en gesubsidieerd iedereen kan zich aansluiten bij het Nationaal Theaterweekend. Samen kunnen we Nederland laten zien hoe mooi theater kan zijn.

Blijf op de hoogte

Wil je elk jaar op de hoogte blijven van het Nationaal Theaterweekend? Meld je dan hier aan. * Jouw gegevens worden enkel gebruikt voor het versturen van informatie over het Nationaal Theaterweekend. Je hebt altijd de mogelijkheid om je weer af te melden.
  • 5e
    editie
  • 300+
    voorstellingen
  • 150+
    gratis activiteiten
  • 80+
    deelnemende theaters
  • €10,-*
    per ticket